• Min Reise
 • Skal vi ringe deg?
  Navn Etternavn
  Telefonnummer
  E-post
  Anropsdato
  Samtaletid
  Send_Callback
 • 23 96 68 99


Det greske kjøkkenet er påvirket av Italia, Tyrkia, Balkan og andre land. Tradisjonelle ingredienser som hvete, grønnsaker, olivenolje og vin har stått sentralt i det gamle greske kjøkkenet. Friske ingredienser som tomater, paprika, courgetter, agurker, auberginer og løk, samt urter som oregano, timian, rosmarin, mynte og persille er fortsatt fremtredende i det greske kjøkkenet. Fisk og annen sjømat utgjør en stor del av kostholdet, men også lam, svinekjøtt, kylling og storfekjøtt brukes.


Honning brukes i søte desserter, og filodeig brukes i nesten alt bakverk, inkludert spinatpaier og andre deilige paier laget i ovnen. Blant de greske ostene er fetaost, laget av saue- eller geitemelk og konservert i saltlake, spesielt populær over hele verden. Ingrediensene er ferske og av høy kvalitet, og presentasjonen av maten er enkel og ukomplisert.En god gresk frokostDen greske frokosten gir en lett og sunn start på dagen, ofte med ferske og lokale råvarer. Akkurat som i Norge er kaffe en viktig del av den greske frokosten, og ofte serveres det sterk gresk kaffe laget av finmalte kaffebønner. Yoghurt er også en viktig del av frokosten, ofte søtet med honning og servert med nøtter eller frukt. Ferskt brød hører også med på bordet, og spesielt populært er det spiralformede brødet man kjøper på bakeriet. Brødet kan dryppes med olivenolje eller smakes til med honning eller ost.


Til frokosten serveres ferske grønnsaker som tomater, agurker og paprika i salater eller skiver. Oliven og fetaost er også populære valg som kan nytes alene eller sammen med brød. For en mer mettende frokost er omelett (strapatsada) et godt alternativ. Den kan inneholde tomat, løk, fetaost eller andre lokale oster.Lunsj i Hellas - hvordan?Til lunsj er det en god idé å spise en lett suppe! Avgolemono er en kyllingsuppe som er kjent for sin friske smak og kremete konsistens. Den lages med kyllingkraft, sitronsaft, egg og ris eller bulgur. Denne deilige suppen serveres vanligvis varm og toppes med friske urter som dill eller persille. Avgolemono er en populær forrett eller hovedrett, spesielt på kalde dager eller helligdager.


Psarosoupa, en tradisjonell gresk fiskesuppe, er kjent for sin friske smak og næringsrike konsistens. Den lages av fersk fisk som torsk, atlanterhavslaks eller hvitfisk og er rik på grønnsaker og krydder. Psarosoupa krydres med sitronsaft, olivenolje, hvitløk, persille og andre urter for å gi den en frisk og aromatisk smak. Suppen serveres vanligvis varm og avsluttes med et dryss svart pepper eller rød pepper. Suppen er et populært måltid i greske hjem og på greske restauranter, og er et godt alternativ både til hverdag og fest.


Kald tomatsuppe, gazpacho, er et utmerket valg til en solid lunsj. Den lages med friske tomater, agurk, paprika, løk, olivenolje og eddik og serveres med urter og krydder.


Appetittvekkere - de små forrettene - mezedesHvis du vil nyte maten lenge, anbefaler vi at du starter med deilige og varierte forretter (mezedes), som kan bestilles i flere ulike varianter til hele bordet og som også kan serveres som et måltid i seg selv.


Her er noen tradisjonelle greske forretter:


Tzatziki er en tykk yoghurtsaus med agurk, hvitløk, olivenolje og urter som mynte og/eller dill. Tzatziki er enkel å tilberede på eget kjøkken.
Myk fetaost lages av sauemelk og serveres vanligvis med oliven.
Deilige dolmades er ruller pakket inn i vinrankeblader, vanligvis fylt med ris, urter og noen ganger kjøttdeig. De serveres vanligvis med sitronbåter.
På meze-bordet finner man ofte mørke Kalamata-oliven, enten alene eller som en del av andre forretter.
Blant de litt mer forseggjorte forrettene for de mer sultne er spanakopita, keftedes og octapodi.
Spinakopita er laget av filodeig og fylt med spinat, løk, urter og fetaost.
Keftedes, en gresk kjøttbolle, krydres med urter og stekes til den er gyllenbrun. Serveres med tzatziki eller tomatsaus.
Octapodi, krillstekt eller frityrstekt blekksprut, smaksatt med olivenolje, urter og sitronsaft.


Middag på greskMiddagen er dagens høydepunkt og nytes vanligvis av hele familien. Er du allerede kjent med disse populære rettene?


Moussaka består av lag med aubergine, poteter, kjøttdeig (vanligvis lam eller storfekjøtt), tomatsaus og bechamelsaus. Moussaka serveres ofte med ost og stekes i ovnen til overflaten er gyllenbrun og maten gjennomstekt.
Souvlaki, en favoritt på sommerkveldene, er en grillet kjøttrett der marinerte kjøttstykker (vanligvis lam eller kylling) settes på et grillspyd og grilles over åpen ild. Retten serveres ofte med pitabrød, og du kan tilsette ulike sauser og grønnsaker etter smak og behag.
Gyros er laget av grillet kjøtt (vanligvis svinekjøtt, kylling eller lam) og serveres gjerne med pitabrød. Kjøttet skjæres i tynne skiver og grilles på en rund kebabgrill. Gyros smaksettes vanligvis med olivenolje, sitronsaft, hvitløk, oregano og andre krydder. Gyros serveres med tomater, løk, salat og tzatziki.
Kleftiko er en favoritt blant lammeelskere. Den lages av fårekjøtt, poteter, løk, tomater, hvitløk og ulike krydder. Kjøttet stekes langsomt i ovnen til det er mykt og saftig og serveres med for eksempel en yoghurtsaus med hvitløkssmak og salat.


Greske desserterEn god middag krones med en god dessert. Her er noen forslag til den søte tann:


Baklava er laget av tynne lag filodeig, en nøtteblanding og honning, og er ofte smaksatt med kanel og nellik.
De saftige loukoumades er friterte deigkuler dyppet i honning og drysset med malte nøtter eller kanel.
Galaktoboureko - et søtt bakverk laget av filodeig fylt med vanilje og dyppet i sirup.
Rizogalo - gresk rispudding smaksatt med honning og kanel. Rizogalo lages med melk, ris og sukker og serveres kald.


Drikkevarer - hva drikker man i Hellas?Grekerne er store kaffeelskere, og gresk kaffe er mer enn bare en drink, det er en del av gresk kultur og tradisjon. Med disse instruksjonene kan du lage gresk kaffe selv:

Mål opp ønsket mengde vann i en kaffekanne. Vanligvis er forholdet omtrent én del vann til én del kaffe. Den gjennomsnittlige sukkermengden i en kanne er omtrent én kopp vann til én kopp kaffe. Tilsett sukker etter smak. Varm opp vannet og sukkeret (ikke koke). Når vannet nesten koker, tilsett den finmalte kaffen og rør rundt til kaffen er jevnt blandet i vannet. La kaffen småkoke på svak varme i noen minutter til det begynner å danne seg skum på overflaten av kjelen. Server gjerne i små tyrkiske kaffekopper og nyt.

Gresk iskaffe, som er populær i sommervarmen, lages ved å helle en kopp nybrygget sterk kaffe, isbiter og melk etter smak i en blender og blende i ca. 10 sekunder.

Hvis du er i humør for en sterkere drink, kan du prøve ouzo. Ouzo er Hellas' nasjonaldrikk og et populært valg blant både lokalbefolkningen og turister. Ouzo lages av druevin og tilsettes i tillegg en rekke urter og krydder som anis, spisskummen, fennikel og kanel. Ouzo nytes vanligvis som aperitiff før et måltid. Den serveres med isbiter eller fortynnes med vann, noe som gjør den uklar og reduserer det høye alkoholinnholdet.

Andre populære alkoholholdige drikker er retsina og metaxa. Retsina er en hvitvin med karakteristisk ravsmak fra bartrær, som ofte nytes til fisk og skalldyr.

Den søte og aromatiske metaxa er en gresk konjakk laget av druemost og blandet med urte- og krydderekstrakter.

Selv om øl ikke er like populært i Hellas som vin og andre alkoholholdige drikker, finnes det noen få lokale ølmerker, og ølkulturen er i vekst. De fleste Hellas-reisende kjenner til Mythos-ølet, et av de mest kjente greske ølene. Mythos er en lys pilsner og finnes på mange restauranter og barer rundt om i landet. Fix Hellas er et annet kjent gresk ølmerke, som også er en lys lagerøl og et populært valg for mange ølelskere i Hellas.

Både barn og voksne vil garantert like limonádá - en gresk sitronsaft søtet med sukker og blandet med vann. Det er en forfriskende drink som ofte nytes på varme sommerdager.


Bon appétit! Καλή όρεξη (Kalí órexi)!