• Min Reise
  • Skal vi ringe deg?
    Navn Etternavn
    Telefonnummer
    E-post
    Anropsdato
    Samtaletid
    Send_Callback
  • 23 96 68 99

 

Mat og drikke - Det tyrkiske kjøkken


 
Det tyrkiske (noen kaller det også det osmanske) kjøkkenet er et av de mest innflytelsesrike i verden og hemmeligheten bak det er litt som det italienske: Ikke for mange ingredienser – men ingredienser av høyeste kvalitet. Enkelt men godt! En tyrkisk frokost er ikke spesielt avansert, oftest spiser du bare litt hvitt brød med syltetøy, honning, kanskje litt grønnsaker, smører på ost og sammen med dette et glass te eller kaffe. Lunsjen kan bli nesten like stor som en middagsrett i Norge og på kvelden får den ofte hele bordet fyllt med flere retter og god tid til å kose seg sammen med familien og gjerne «løse verdensproblemer».

Mange tyrkere liker en raki før eller til middagen. Raki er litt som gresk ouzo, men er ikke like søt. Raki lages ved å lage brennevin av drueskall og tilsette anisrot. Raki blandes vanligvis med vann og is. Hva med øl? Det er nå mange merker å velge mellom, men det mest kjente ølmerket er Efes. Du kan selvfølgelig også få all slags brus, mineralvann, juice og liker du vin finnes det noen skikkelig gode viner i Tyrkia.

Den beste måten å oppdage tyrkisk mat på er å bestille en runde mezze (forretter), som ofte spises sammen med et glass raki tilsatt vann og is. Det blir oliven, forskjellige salater, yoghurtblandinger, kanskje litt pølse - omtrent som spansk tapas men i våre øyne mer variert!

Tyrkiske desserter er ofte veldig søte og har ofte morsomme navn som "Dilberdudağı" (min elskedes lepper) og "Hanım gobeği" (kvinnens navle). Du vil også ofte oppleve å bli tilbydt Baklava, nydelige små kaker av filodeig, ofte fylt med pistasjnøtter eller valnøtter og dyppet i sirup eller honning.

Tyrkisk kaffe er en fin avslutning på en god middag. Kaffen er sterk og serveres i små kopper. Tyrkerne sier om kaffen sin at «den må være søt som kjærligheten, varm som i helvete og så tykk at du skal kunne gå på den». Teen serveres i små elegante glass og i løpet av en arbeidsdag på kontoret drikkes mange, mange små glass. Det finnes også eplete (elma cayi), men den serveres nok mest til turister eller barn.



Noen kjente tyrkiske retter du kanskje allerede har spist


Sigara Böreği - butterdeigsruller med fetaost
Imambayıldı - aubergine fylt med løk og tomat
Döner Kebap – det vi i Norge kaller en shawarma – finnes imidlertid i mange varianter
Adana Kebap - kjøttdeig som er skikkelig krydret og grillet på spyd
Şiş Kebap - kjøttstykker som biff, lam eller kylling på spyd
Ton Balığı - tunfisk
Karides - reker
Calamar – blekksprut

7 tyrkiske retter du må smake!


Det tyrkiske kjøkken er spennende – og tradisjoner er en viktig del av matkulturen. Tyrkisk mat kan komme i mange forskjellige former og her er alt, både for kjøttelskeren, veganeren, vegetarianeren eller den som elsker mye smak og svette fra pannen. Det klassiske tyrkiske kjøkkenet bruker superferske råvarer. Tomatene er fulle av liv, fisken lukter hav og frukten ble kanskje plukket for noen timer siden. Du kan føle det når du spiser! Her på Mixx Travel har vi smakt mange virkelig gode retter i Tyrkia men det er noen favoritter vi kommer tilbake til igjen og igjen. Her er syv nydelige tyrkiske retter du må prøve!

MENEMEN - TYRKISK OMELETT

Menemen lages omtrent som eggerøre. Menemen lages i en ganske vanlig stekepanne og består av, i tillegg til egg også hakkede tomater, paprika, ulike urter og gjerne løk. Men nettopp det med løken er det mange tyrkere som har en sterk mening om :-) Menemen serveres ofte til brunsj eller til lunsj.



MANTI - TYRKISK RAVIOLI
Manti kan beskrives som en tyrkisk ravioli. Du lager en deig basert på hvetemel som eltes og kjevles tynt ut. Etter det lager du små firkanter som fylles med hakket lamme- eller oksekjøtt, persille, gjerne litt tomatpuré eller det du synes bør tilsettes. De små putene tilberedes og serveres med en fin frisk yoghurtsaus eller med smeltet smør.



PIDE - TYRKISK PIZZA
Tyrkia har sin egen versjon av pizza – Pide! Pide skal ha en tynn deig i bunnen og er tradisjonelt mer avlang enn rund. Du kan ha hva som helst på en pide, men kjøttdeig, ost, egg, tyrkisk paprika eller tomater er noen klassiske varianter.



BEYTI - KEBAB
Når man sier tyrkisk mat, tenker de fleste på kebab. Og det er godt nok: Tyrkerne vet hvordan de skal grille kjøtt. Beyti kebab lages av kjøttdeig fra lam eller okse, den pakkes rundt et spyd (som ofte er flatt) og serveres deretter i brød sammen med yoghurt og en mild tomatsaus.



IMAM BAYILDI & KARNI BAYILDI - FYLLT AUBERGINE

To klassiske retter som du finner på de finere restaurantene eller på de litt mindre fancy fortauskafeene. Imam bayildi er aubergine som er skånsomt stekt i olje til den blir helt myk og senere fylles med hakkede tomater eller andre grønnsaker. Denne retten serveres kald og er en kjent rett når du bestiller en runde blandet mezze. Varianten «Karni» har også fått tilsatt en runde kjøtt og serveres varm. Navnet «Imam bayildi» betyr «imamen besvimte» – mannen syntes retten var så god at han besvimte av glede.



MERCIMEK KÖFTESI - LINSESTEAK
Mercimek Köftesi er veganske linsekaker med bulgur. Det finnes mange varianter og de kan serveres fra tidlig morgen til sen kveld. Ofte er dette en del av mezze eller servert som en forrett med cacik (det tyrkiske navnet på tzaziki, yoghurt med hvitløk, agurk og salt), en frisk salat og brød.



KÜNEFE – DESSERT MED OST
Det høres kanskje litt rart ut å ha ost i en dessert? Kanskje, men det smaker kjempegodt! Künefe er laget av tynne strimler av filodeig som er revet og blandes med ost og sukker. Det hele får en omgang i pannen og mange har også pistasjenøtter på toppen av retten. Künefe er ikke noe de tyrkiske restaurantene i Norge ofte har på menyen, så hvis du har mulighet til å spise det på ferien - gjør det!



Dette var bare noen av favorittrettene våre fra Tyrkia. Det er mange, mange flere og Tyrkia er virkelig en toppdestinasjon for deg som synes at mat er gøy. God appetitt!